V Japonsku odstartuje o víkendu první televizní kanál na světě s rozlišením 8K

27. listopad 2018

Stanice japonské veřejnoprávní televize NHK nabídne v nejvyšší kvalitě obrazu koncerty, dokumenty a vybranou dramatickou tvorbu. 8K obsah má přibývat postupně.

V sobotu 1. prosince bude v Japonsku zahájeno vysílání prvního kanálu na světě s rozlišením 8K, tedy čtyřikrát vyšším rozlišení oproti doposud nejvyšší kvalitě obrazu Ultra HD. Stanice NHK BS8K, která bude k dispozici denně od 10.00 do 22.10, se stane vlajkovou lodí japonské veřejnoprávní televize v oblasti technologického vývoje i programování. Co se týká obsahu, NHK se spojila s americkou NASA, aby mohla nabídnout dechberoucí pohledy z vesmíru i samotné mezinárodní vesmírné stanice ISS. V 8K formátu mají být odvysílány i některé pořady původní tvorby, zejména dokumenty a koncerty.

Technologická revoluce NHK má pokračovat až do roku 2020, kdy budou v tomto formátu kompletně odvysílány olympijské a paralympijské hry z Tokia. Vysílání nové stanice bude revoluční i v oblasti audia, kanál bude k dispozici s 22,2 kanálovým zvukem, který má divákovi umožnit maximální ponoření do děje. NHK BS8K má nabídnout například přenosy tří největších světových orchestrů včetně Vídeňské filharmonie. V 8K rozlišení už jsou natočena i umělecká díla z galerií Louvre nebo japonského umělce Kacušika Hokusaie. Česko prozatím v oblasti vyššího rozlišení vyčkává, řada kanálů přešla ze standardního rozlišení na formát Full HD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související