V Německu se očekává další postup na poli digitálního rozhlasu DAB+

4. duben 2019

Jednotlivé vlády ve spolkových zemích jsou připraveny rozvoj digitálního rádia v Německu podpořit. Nahrála jim i skutečnost, že instalace digitálních tunerů do automobilů bude povinná.

V letošním roce by mohlo být známo, jak bude Německo dále postupovat při zavádění digitálního rozhlasového vysílání DAB+. V tiskové zprávě to uvedla organizace Digitalradio Deutschland. Německo sice úspěšně zavádí tuto technologii do dalších regionu, spouští nové multiplexy a rozšiřuje programové nabídky jednotlivých sítí, ale strategický plán, který by umožnil další rozvoj a jasný postoj, jak dál v budoucnu, v tuto chvíli stále chybí.

„Úspěch na poli digitálního rádia DAB+ vyžaduje vhodný politický postup, který je nutný pro všechny zúčastněné na tomto projektu,“ uvedla Dorothee Bärová ze Spolkového kancléřství, pod níž v rámci německé vlády spadá problematika digitalizace. Novelu bude vyžadovat Zákon o telekomunikacích, díky kterému by bylo možné nařídit prodej přijímačů s digitálním tunerem a naopak zakázat expedovat přijímače pouze pro poslech analogových rozhlasových stanic. 

Heike Raabová, státní tajemnice pro sdělovací prostředky a digitalizaci ve spolkové zemi Porýní-Falc, uvítala nařízení Evropského parlamentu týkající se povinné instalace DAB+ tunerů do automobilů, které vešlo v platnost loni a jednotlivé vlády EU mají dva roky na jeho implementaci do místních legislativ. Podle Raabové bude nyní velkým úkolem politiků najít způsob, jak do digitalizace snadno zapojit další, výhradně privátní vysílatele.

Florian Hermann z Bavorského státního kancléřství a ministr pro vnitrozemské i evropské záležitosti jasně uvedl, že budoucnost rozhlasového vysílání je digitální. „Vláda již řadu let tlačí na terestriální šíření ve standardu DAB+, postupuje v tomto směru intenzivně a každoročně vyhradí ze svého rozpočtu na rozvoj jeden milion eur. Vrací se nám to v podobě skutečnost, že Bavorsko se může pochlubit penetrací 24 % DAB+,“ konstatoval Hermann.

autor: lukpo
Spustit audio

Související