V Německu se poprvé prodalo více DAB+ přijímačů než analogových rádií

19. říjen 2023

Na základě zprávy Spotřební trh s elektronikou v Německu (Consumer Electronics Markt in Deutschland) za první polovinu letošního roku se u našich západních sousedů prodalo historicky poprvé více digitálních rádií než přijímačů, které jsou schopny zpracovat pouze FM, tedy analogový signál. Země patří v Evropě mezi nejrozvinutější trhy na tomto poli.

Čtěte také

Digitalizace rozhlasového příjmu neustále pokračuje. Podle aktuálního průmyslového kompasu CE od sdružení ZVEI a German TV Platform ve spolupráci se společností GfK je poprvé v historii rozhlasového vysílání v Německu více než polovina prodaných rádií digitálních a je tedy schopna přijímat technologii DAB+. Tato hodnota byla konkrétně za první půlrok 52 procent, což odpovídá půl milionu prodaných kusů. Jedná se o nárůst o devět procentních bodů od roku 2019.

Od roku 2010 bylo v Německu prodáno okolo 16 milionů rozhlasových přijímačů schopných přijímat digitální vysílání DAB+. Co za tímto úspěchem stojí? Německo je jedním z nejrozvinutějších trhů s digitálním rozhlasovým vysíláním v Evropě. Základem jsou u našich sousedů dvě celoplošné DAB+ sítě s téměř třemi desítkami stanic. Každá spolková země pak má řadu vlastních veřejnoprávních nebo komerčních multiplexů na úrovni regionů i jednotlivých měst.

autor: lukpo
Spustit audio

Související