V Sasku vznikne díky DAB+ rozhlasová obdoba Regionálnítelevize.cz, bude ji možné přijímat i v Čechách

23. srpen 2022

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ čeká v následujících měsících v sousedním Sasku masivní rozvoj díky startu jedné zemské a několika regionálních a lokálních sítí. Z toho budou pochopitelně těžit i majitelé DAB+ přijímačů na českém území v dosahu těchto nabídek. Jedním z nováčků má být i projekt Rundfunk-Kombinat Sachsen.

Rundfunk-Kombinat Sachsen má do společného vysílání soustředit všechna tzv. Svobodná média v sousední německé spolkové zemi. Podle portálu Flurfunk by měl tento projekt začít fungovat od příštího roku. Saský mediální regulátor už mu před několika měsíci udělili licenci pro distribuci v multiplexu DAB+ Sachsen. Přesah na naše území tak bude velký, protože se počítá se šířením signálu na kanálu 12A například i z vysílače Löbau – Schafberg.

Projekt, který je zjednodušeně řečeno možné označit jako rozhlasovou obdobu Regionálnítelevize.cz, tvoří aktuálně čtyři vysílatelé – Radio T z Chemnitzu, coloRadio z Drážďan, Radio Blau z Lipska a Radio Zett z Žitavy. Do projektu se plánují zapojit i další subjekty, mj. Saská evangelická akademie, Kampaň za občanskou odvahu z Pirny nebo Filmový festival Nisa. Projekt má začít fungovat na přelomu letošního a příštího roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související