Všechny programy polské veřejnoprávní televize v experimentálním DVB-T2 multiplexu ve vysokém rozlišení

17. březen 2022

Polská veřejnoprávní televize již šíří ve svém experimentálním DVB-T2 multiplexu všechny programy ve vysokém rozlišení obrazu. V současné době jich je pět. Programy TVP Kultura HD, TVP Dokument HD a TVP Kobieta doplnily v uplynulých týdnech také TVP Rozrywka HD a TVP 3 Warszawa HD.

Na území Čech je možné zachytit experimentální DVB-T2 multiplex TVP například na kanálu 37 z vysílače Klodzko – Czarna Góra. Díky výkonu 20 kW, který je nižší, než v případě doposud využívaného DVB-T, je ale jeho dosah pochopitelně výrazně nižší. V dnešní době již pochopitelně není zapotřebí, aby zahraniční vysílače měly přesah daleko do vnitrozemí sousedního státu. DVB-T2 bude fungovat také ze známé kóty Jelenia Góra – Sněžné jámy.

Přechod na pozemní vysílání DVB-T2 čeká Polsko prakticky již za několik dní, koncem tohoto měsíce. Půjde právě o oblasti, které přímo sousedí s našimi hranicemi. Kromě vysílání ve Full HD rozlišení (stejně jako Česká televize), plánuje TVP navíc i spuštění bezplatného kanálu ve formátu UHD, které se očekává na podzim. v HD rozlišení mají být k dispozici pozemně například i kanály TVN, TVN7 a TTV společnosti TVN Discovery.

autor: lukpo
Spustit audio

Související