Ve Vídni mohou začít vysílat další dvě analogová rádia v FM pásmu

12. srpen 2022

Rakouský mediální regulátor KommAustria na svých webových stránkách ve druhé polovině července zveřejnil výzvu, v níž se mohou zájemci zúčastnit výběrového řízení na obsazení dvou, v současné době nevyužívaných kmitočtů. V obou případech je jejich výkon 1 kW, má tedy povahu místního pokrytí a počítá se s šířením signálu díky kótě Kraftwerk Simmering.

Zájemcům jsou k dispozici analogové frekvence 96,4 FM a 106,5 FM. Přihlášky do veřejné soutěže mohou zájemci podávat do 17. října letošního roku. KommAustria na svém webu uvádí, že ani jeden z kmitočtů nebyl doposud na území hlavního města využíván. Frekvence byly dány k dispozici a zkoordinovány na žádost konkrétních vysílatelů, nutný je však standardní licenční proces, stejně jako v České republice.

Analogový éter v hlavním městě Rakouska má posluchačům, co nabídnout. Kromě zaběhnutých veřejnoprávních stanic ORF nebo komerčního rádia Kronehit je zde k dispozici řada dalších značek – Radio Arabella Wien, Radio Orange, 98.3 Superfly, Radio Maria nebo radio klassik Stephansdom. Ve Vídni fungují také dva rozhlasové multiplexy – metropolitní CityMUX Wien II a celostátní DAB+ Austria. V obou je k dispozici po šestnácti stanicích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související