Veřejnoprávní rozhlas MDR požádal o dvě nové koordinace, jedna je i v sousedním Sasku

13. červen 2022

Německý veřejnoprávní rozhlas MDR připravuje další rozšíření pokrytí svých DAB+ multiplexů, se kterými operuje na území Saska, Saska-Anhaltska a Durynska. Portál Satellifax informuje o nových koordinacích, které se objevily v databázi síťové agentury BNetzA, tamní obdoby Českého telekomunikačního úřadu.

Aktuálně se jedná podle webu Satellifax o dvě nové lokality – jednu v Durynsku a druhou v Sasku. Zajímavější je z pohledu blízkosti a majitelů DAB+ přijímačů na území Čech pochopitelně Roitzsch u Torgau. Výkon 4,2 kW, předpokládá se opět vertikální polarizace, by měl zajistit uspokojivé pokrytí nejen v dané oblasti. Z pohledu místních čtenářů je naopak spíše pouze do počtu pak Saalfeld pro potřeby sítě MDR Thueringen na kanálu 8B.

Multiplex MDR Sachsen patří již řadu let mezi stabilní pilíře programové nabídky DAB+ z Německa na českém území, a to nejen v Ústeckém, Karlovarském nebo Libereckém kraji, ale například i ve středních Čechách, a dokonce i v Praze. Významný zásah pak zajišťuje zejména vysílač Unger – Neustadt (im Sachsen) a Löbau – Schafberg. Území Čech pokrývá ze saských vysílačů také multiplex DR Deutschland spuštěná z prvních lokalit v roce 2011.

autor: lukpo
Spustit audio

Související