Vodafone otestoval kódování HEVC, nové set-top boxy začnou využívat i kabelový tuner

23. listopad 2020

Největší kabelový operátor na trhu, společnost Vodafone, chce převést zákazníky na novou platformu do roku 2022. Migraci služeb provádí v měsíčních vlnách. Od příštího roku chce nabízet vlastní aplikaci i pro chytré televize.

Společnost Vodafone otestovala v uplynulých dnech ve své kabelové síti kódování H.265/HEVC, které se využívá například i v pozemním vysílání DVB-T2 nebo některých konkurenčních internetových televizích. Firma ho chce do budoucna využít pro přenos programů ve 4K/UHD rozlišení. „Pokud jde o HD a SD programy, není aktuálně důvod na změnu kompresního formátu z klasického MPEG-2 a MPEG-4 (H. 264) na kódování HEVC,“ uvedl pro portál Digitální rádio mluvčí společnosti Ondřej Luštinec.

A proč plánuje Vodafone udržet v provozu i původní kódování? „Máme řadu zákazníků bývalé firmy UPC s různými set-top boxy a TV přijímači a jim nyní nechceme něco přepínat,“ zdůvodnil Luštinec. Počet programů ve 4K rozlišení, které jsou k dispozici na trhu i s lokalizací, postupně přibývá. Můžeme jmenovat například Love Nature UHD, Travelxp 4K, k distribuci je již připraven i Eurosport 4K, který bude uveden pravděpodobně s olympiádou v Tokiu příští rok. Řada dalších programů je pak zatím bez české podpory.

Čtěte také

Největší kabelový operátor se ale bude pochopitelně snažit překlopit někdejší zákazníky UPC na služby Vodafonu a slouží pro ně speciální webová stránka. „Kromě jiného je tam i sekce často kladených otázek. Migrace služeb, včetně televizních, tedy už běží a provádí se po měsíčních vlnách, trvat bude dva roky, tedy do roku 2022. Zákazníky informujeme prostřednictvím SMS a e-mailu,“ upřesnil mluvčí telekomunikační firmy. V budoucnu bude utlumena analogová nabídka, která pochopitelně již nemá dávno žádnou perspektivu.

„V současné chvíli začaly fázované migrace vybraných UPC zákazníků na Vodafone TV, která už umí pracovat s DVB-C technologií. V následujícím roce bude dostupná Vodafone TV přes kabel i pro nové klienty,“ sdělil Ondřej Luštinec. Trendem u operátorů placených služeb je v posledních přibližně dvou letech uvádění aplikací pro chytrá zařízení. V tomto směru nezůstane stranou ani Vodafone. „Aplikaci pro Smart TV začneme do konce roku testovat. S jejím komerčním uvedením počítáme v první polovině příštího roku,“ doplnil mluvčí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související