Vraní vrch u Zdic slibuje za extrémní výstup řadu německých DAB+ multiplexů

27. srpen 2018

Na přírodní vyhlídce o sobě dají vědět signály z Bádenska-Württemberska i sousedního Slovenska. Příjem bavorských sítí tu můžete považovat za naprostou samozřejmost.

Nekončící tropické teploty jsou, doufejme, definitivně za námi a volný víkend je tak ideální příležitostí pro to, abychom opět po delší době vyrazili s rádiem na kopec. Pro tentokrát se ale nepodíváme na žádnou z českých rozhleden, ale na kótu Vraní vrch nedaleko středočeského města Zdice. Její výhodou je to, že se sem relativně snadno dostanete i tehdy, pokud nejste řidič, problémem může být naopak extrémní výstup v závěrečné fázi výletu.

Z Prahy se do Zdic dostanete zcela bez problémů vlakem na trati do Plzně. Cesta bohužel pro mě neprobíhala bez problémů, takže místo přibližně hodiny, jak předpokládá jízdní řád, trvala v sobotu 25. srpna výprava téměř dvojnásobek času, a to zejména díky komplikacím na trati. Přesto, že Mapy.cz vypočítaly předpokládanou dobu výletu na dobu více než dvou hodin, túra je dlouhá pouhých šest kilometrů. Za vše může výstup na samotný vrchol Vraního vrchu, který je v závěrečné fázi skutečně extrémní a není pro každého.

Cesta před samotnou skálou prakticky zmizí a vy se musíte tak trochu spoléhat na svůj instinkt a dávat dobrý pozor na to, kde jsou umístěné turistické značky. Ano, až na samotný vrchol vede značená žlutá trasa, nicméně žádnou procházku růžovou zahradou rozhodně nečekejte. Pokud nemáte zdravé klouby, případně nejste v dobré zdravotní kondici, od výstupu bych vás na tomto místě raději odradil. Následný sestup by se pak pro vás mohl proměnit v peklo.

Pokud se vám ale povede vyškrábat až na samotný vrchol, rozhodně nebudete litovat. Výhled do kraje je téměř tří set šedesátistupňový a v kompletním záběru obzoru vám brání pouze samotný vrchol skály. Vzhledem k časové tísni, kterou vytvořila skutečnost, že potřebuji stihnout vlak v konkrétní čas, jsem měl na samotný „výlov DABového rybníku“ pouze půl hodiny. Přesto se i za tuto dobu objevilo opět pár zajímavých multiplexů, za něž se rozhodně není třeba stydět. Pokud vás daný region zaujal, doporučují také navštívit článek týkající se vrchu Kotel.

Přehled zachycených multiplexů:

5C – multiplex DR Deutschland – celoplošná německá síť – 13 dílků z 16
5D – multiplex Teleko – Trutnov/Černá hora – plný signál
7D – multiplex Niederbayern (Dolní Bavorsko) – ? – 5 dílků z 16
8B – multiplex MDR Thueringen (Durynsko) – ? – 3 dílky z 16
9A – multiplex MDR Sachsen (Sasko) – ? – plný signál
10A – multiplex Teleko – Milešovka – plný signál
10B – multiplex Oberfranken – Ochsenkopf (?) – 7 dílků z 16
10D – multiplex ČRa DAB+ - Praha/Strahov – 6 dílků z 16
11A – multiplex Teleko – Praha/Strahov a Příbram/hvězdárna – plný signál
11B – multiplex DRS BW - Stuttgart-Degerloch (?) – pouze načítání signálu
11C – multiplex Muenchen - München-Ismaning – pouze načítání signálu
11D – multiplex Bayern – ? – plný signál
12A – multiplex Towercom - Žilina/Krížava – pouze načítání signálu
12C – multiplex ČRo DAB – Praha/Žižkov, Plzeň/Radeč a Beroun/Děd (?) – plný signál
12D – multiplex Oberpfalz – Hoher Bogen a Ochsenkopf – plný signál

Přijímací zařízení:

  • sedmiprvková anténa Emme Esse 7RB3
  • TechniSat Digitradio 210 s vyvedeným konektorem

autor: lukpo
Spustit audio

Související