Budoucnost digitálního rozhlasu DAB+ je na Slovensku stále nejistá, kolik se prodalo přijímačů, není známo

24. květen 2021

Generální ředitel operátora Towercom Rudolf Urbánek poskytl slovenskému webu Živé.sk obsáhlý rozhovor o plánech firmy v oblasti telekomunikací. Odpovědi v kategorii digitálního rádia příliš optimismu nepřináší. Operátor nicméně zájem o technologii má.

Towercom v současné době provozuje vysílání digitálního rozhlasu DAB+ v šesti lokalitách a hovoří, že by ho chtěl rozšířit. Tento krok bude záležet na kroku regulátora, který vede intenzivní jednání o koordinaci potřebných kmitočtů. Na odpověď, zda bude společnost technologii aktivně podporovat, však Urbánek pro Živé.sk uvedl, že to bude záležet na zájmu vysílatelů.

Čtěte také

Šéf Towercomu v rozhovoru diplomaticky odpovídá, že zájem ze strany slovenských rádií je – někdy větší, někdy mešní, konkrétní však v tomto směru nebyl. Zcela logicky o DAB+ mají zájem zejména noví hráči, pro které není v rámci analogového vysílání prostor. Rudolf Urbánek v rozhovoru přiznává, že není jasné, kolik lidí vůbec technologii na Slovensku využívá.

„Nedostal jsem se zatím k číslu, na které bych se dokázal spolehnout. Snažili jsme se to změřit, ale zatím číslo nemáme,“ konstatoval generální ředitel Towercomu. Certifikace přijímačů, která by podobně jako u nás označení „DAB+ ověřeno“ jasně dala posluchači najevo, že toto rádio podporuje digitální příjem, se na Slovensku nechystá. „Musíme se o tom pobavit,“ zareagoval diplomaticky Urbánek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související