Vypnutí České televize z Klínovce přineslo bezproblémový příjem multiplexu ZDF, bohužel pouze dočasně

14. únor 2020

Kanál 36 získal od Českého telekomunikačního úřadu nově operátor Regionální sítě 7. Využívat ho bude minimálně do konce června, kdy by měla platnost místních multiplexů skončit. Jejich příděly se však prodlužovaly již několikrát.

Právě probíhající proces přechodu z pozemního vysílání DVB-T na technologii DVB-T2 přinesl další zajímavou skutečnost. Česká televize vypnula ve středu 12. února těsně před půlnocí původní distribuci na kanálu 36 z vysílače Jáchymov – Klínovec. Na zcela uvolněném kanálu tak bylo možné zachytit na území Prahy hned dva nové televizní multiplexy – jeden z Česka a druhý ze sousedního Německa.

Vertikální televizní anténa typu matrace

Za větší pozornost stojí zejména bezproblémový příjem DVB-T2 multiplexu ZDF HD ze 120 km vzdáleného vysílače Löbau – Schafberg, pro jehož příjem je vyžadována anténa ve vertikální polarizaci. Za dobu necelých dvou dní, kdy je kanál 36 uvolněn, byl příjem v ranních a večerních hodinách zcela bezproblémový. Šikovný anténář by jistě takový signál dokázal dostat i do společných televizních antén STA.

Příjem multiplexu ZDF HD v Praze

Dalším televizním multiplexem je Česká televize se svými programy ve standardu DVB-T. Jeho velmi silný signál přichází z východu a jedná se o přibližně 200 km vzdálený vysílač Jeseník – Praděd. Díky nejvýše položenému bodu tohoto typu v České republice a výkonu 100 kW proto není příjem na území Prahy překvapivý. Kanál 36 má minimálně do konce června obsadit Regionální síť 7 právě ze západočeského Klínovce. Spuštění na novém kanálu operátor avizuje na 19. února.

autor: lukpo
Spustit audio

Související