Vypnutí FM vysílání není tématem nejbližších deseti let, předpokládá šéf techniky Českého rozhlasu. DAB+ bude dále rozvíjet

1. červen 2022

Český rozhlas spustí do konce letošního roku devět nových lokalit, které budou šířit signál jeho digitálního multiplexu ČRo DAB+, s dalším rozvojem pak počítá v následujících letech. Na konferenci Digimedia 2022 to dnes oznámil Karel Zýka, ředitel Úseku techniky a správy veřejnoprávního média. Dostatečné pokrytí DAB+ uvnitř budov by v jeho případě mělo mít v roce 2025 okolo 85 % populace.

Čtěte také

V současné době pokrývá Český rozhlas kvalitním DAB+ signálem uvnitř budov 70 % populace, do roku 2025 se chce dostat na 85 %, což je pokrytí srovnatelné s analogovým FM pásmem. V následujících měsících plánuje Český rozhlas zahustit pokrytí o devět nových vysílačů. Kromě již známých lokalit technický ředitel Karel Zýka upřesnil, že lokalitou Praha – východ bude obec Mochov, kde bylo vytipováno problematické pokrytí a nutnost dokrytí dané oblasti.

Karel Zýka připomněl také nedávné zvýšení výkonu severočeského vysílače Ještěd z 1 na 5 kW a také připravované rozšíření multiplexu Teleko DAB do Hradce Králové, který obsahuje mj. i tamní studio ČRo. Uvažované vysílače by měly být spuštěny na konci tohoto roku, a to tak „jak budou připraveny“.Do konce roku 2025 uvažuje Český rozhlas i o spuštění dalších lokalit, ale ty jsou prozatím případně v počáteční fázi příprav.

Čtěte také

Český rozhlas bude pokračovat v distribuci signálu ve všech stávajících digitálních i analogových platformách. Digitální rádio DAB+ se bude rozvíjet na poli indoor pokrytí, tedy uvnitř budov. Zýka pak zmínil nezpochybnitelně nižší náklady na DAB+ distribuci a úspory díky nedávnému vypnutí AM vysílačů. K vypnutí FM vysílání podle jeho slov v nejbližší době, konkrétně deseti letech nedojde. „Je to platforma, kterou aktuálně využívá obrovské množství lidí,“ konstatoval Zýka.

Technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka připomněl rostoucí popularitu DAB+ v České republice. Za poslední rok bylo zaregistrováno 93 % vozidel jako nové automobily vybavené standardem DAB+., každé čtvrté rádio prodané v Česku mělo DAB+ tuner. Nárůst je podle Zýka tedy obrovský. „Čísla stále rostou. Podle aktuálních dat z Radioprojektu využívá poslech DAB+ 14 % populace. Český rozhlas se nyní chce zaměřit na zlepšování intenzity a homogenity pokrytí svého multiplexu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související