Vypnutí multiplexu 1 na západě Čech otvírá lepší možnosti pro příjem některých německých televizí

5. únor 2020

Jedná se konkrétně o saský multiplex MDR1 HD, který obsahuje například zpravodajskou tagesschau 24 HD nebo vlajkový kanál ARD. Všechny stanice v této digitální síti jsou šířené volně.

Přechod na pozemní vysílání DVB-T2 je v České republice v plném proudu a zbystřit by měli nyní zejména ti diváci, kteří si chtějí rozšířit programovou nabídku o německé stanice. Vypnutí multiplexu 1 z kóty Plzeň – Krašov (a Domažlice – Vraní vrch) by mělo v některých částech Čech přinést výrazně lepší podmínky pro příjem digitální sítě MDR1 HD ze Saska, která obsahuje například zpravodajskou stanici tagesschau 24 HD nebo vlajkový kanál ARD – Das Erste HD.

Vypnutím kanálu 34 s Českou televizí ve standardu DVB-T rázem se signálové mapy zmizí místní stokilowattový vysílač. Na témže kmitočtu je možné naladit síť MDR1 HD z dvou kót v Sasku. Jedná se konkrétně o Löbau – Schafberg a Dresden – Wachwitz s výkonem 50, respektive 100 kW, ve vertikální polarizaci. Tuto skutečnost kazí nicméně fakt, že od 10. března se opět na Krašov digitální signál vrátí. Aktivován zde bude DVB-T2 multiplex 22.

Pokud vás zajímá přechod na DVB-T2 v Česku, sledujte naši speciální přílohu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související