Výše koncesionářského poplatku se v Německu nezmění, vzrostla ale cena za pozemní vysílání DVB-T2

20. květen 2020

K navýšení poplatku za pozemní digitální televizi dojde jak v případě měsíčního, tak i ročního předplatného. Operátor Media Broadcast počítá s rozšiřováním internetové nabídky Freenet TV Connect a v letošním roce plánuje představit nové balíčky.

Zatímco výše koncesionářského poplatku za televizi zůstává u našich západních sousedů beze změny, společnost Media Broadcast zvýšila od května ceny předplatného pro svou platformu pozemní digitální televize Freenet TV. Měsíční poplatek se zvyšuje ze současných 5,75 EUR na 6,99 EUR, v přepočtu tedy vzroste z cca. 158 korun na 192 korun. Přístupová dekódovací karta platná po dobu dvanácti měsíců bude stát 85 EUR místo nynějších 69 EUR, tedy 2332 korun místo stávajících 1893 korun. 

A jaké jsou důvody k tomuto nepopulárnímu kroku? Společnost Media Broadcast to pro portál Infosat.de komentovala následovně: „Úprava ceny je první úpravou po třech letech, která je nezbytná mimo jiné díky zvýšeným nákladům na obsah programu, technologii a umístění, elektrickou energii a zaměstnance. Od 1. května jsme proto přenesli část dodatečných nákladů na naše zákazníky. “ Provozovatel hodlá nabídku Freenet TV dále rozšiřovat, a to jak prostřednictvím doplňkové služby Connect, tak ve formě tematických balíčků. 

Mateřská společnost Freenet TV, tedy Media Broadcast, informovala o plánovaném zvýšení cen ve chvíli, kdy byly zveřejněny její hospodářské výsledky za rok 2019. Freenet TV bude nadále distribuovat své programy pouze prostřednictvím pozemního digitálního vysílání DVB-T2; satelitní šíření z družice Astra na pozici 19,2 stupně východně skončí kvůli malé poptávce na straně zákazníků. Německé programy ve standardu DVB-T2 je možné přijímat také na omezeném území České republiky. Jedná se zejména o příhraniční oblasti s našimi západními sousedy.

autoři: Čestmír Polák , lukpo
Spustit audio

Související