Vysílání v pásmu VKV oslavilo šedesát let, po celém světě se využívá doposud

10. květen 2019

První VKV vysílač vyrostl podle očekávání v Praze a jeho výkon byl 4 kW, v následujících dvou letech pak byla vybudována síť zejména kilowattových stanovišť v dalších krajských městech.

Začátkem května 1959, tedy přesně před šedesáti lety, se v tehdejším Československu poprvé ozvalo vysílání v pásmu velmi krátkých vln označovaných zkratkou VKV (FM). Distribuce signálu byla v prvních měsících nejprve ve zkušebním režimu, od srpna pak přešla do ostrého provozu. Československý rozhlas realizoval přenos v tehdejším pásmu VKV OIRT, tedy v rozsahu 66 až 73 MHz, až později se přešlo na dnešní VKV CCIR, tedy pásmo 87,5 až 108 MHz, které využívá do současnosti jak veřejnoprávní rozhlas, tak i privátní stanice.

První VKV vysílač vyrostl podle očekávání v Praze a jeho výkon byl 4 kW, v následujících dvou letech pak byla vybudována síť zejména kilowattových stanovišť v dalších krajských městech. Vysílače s vyšším výkonem se začaly budovat po roce 1962. V první fázi sloužily vysílače zejména jako doplněk v oblastech, kde vysílání v pásmu středních a dlouhých vln nebylo dostačující a docházelo pouze k přebírání programu, protože možnosti VKV byly prozatím nedostačující a vybavenost přijímači slabá. V červenci 1961 odstartovalo v FM pásmu šíření okruhu Československo II od 9:00 do půlnoci.

V tehdejším Československu došlo k pomyslnému boomu VKV vysílání začátkem devadesátých let, kdy začaly vznikat první komerční stanice. V dnešní době je pásmo VKV CCIR prakticky přeplněné a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) po úspěšné koordinaci Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) přiděluje dokrývače s maximálním výkonem 200 Wattů. Do budoucna by tuto situaci mohla změnit digitalizace rádia, tedy přechod na technologii DAB+, která by zároveň umožnila na trh vstoupit hráčům, pro něž nebyl v pásmu VKV prostor. Stávající analogové licence jsou prodlužovány do roku 2025, na otázku, co se ale reálně po tomto termínu stane, zatím v tuto chvíli nikdo nedokáže odpovědět.

60 let rozhlasového vysílání u nás v pásmu VKV připomněl v úterý i Český rozhlas Plus. Příspěvek na toto téma z ranního vysílání najdete od času 8:24:55.

autor: lukpo
Spustit audio

Související