YouTube vylepší obrazovou a zvukovou kvalitu stovek hudebních klipů, chce zachovat „archivní zlato“

24. červen 2019

Mezi vylepšenými videoklipy mají být jména známá ze současnosti, tak i minulosti. Půjde například o Maroon 5, No Doubt, Lady Gaga nebo Janet Jackson.

Společnost Google uzavřela nové partnerství s firmou Universal Music. Jejím předmětem bude zpřístupnění stovek hudebních klipů z minulosti v nejlepší obrazové a zvukové kvalitě na on-line videoplatformě YouTube. Nejznámější hudební videoklipy všech dob tak mají být zachovány pro současné i budoucí generace. Ve výsledku má jít o necelou tisícovku videí, která projdou pečlivým remasteringem a převodem ze standardního do vysokého rozlišení. Celá operace má být hotová do konce příštího roku.

O které půjde interprety? V první fázi se jedná o jména Billy IdolBeastie BoysBoyz II MenGeorge StraitJanet JacksonKissLady AntebellumLady GagaLionel RichieMaroon 5Meat LoafNo Doubt/Gwen StefaniSmokey RobinsonThe Killers nebo Tom Petty. „Naším cílem je zajistit, aby dnešní videa, která jsou opravdovými uměleckými díly, splňovala vysoké standardy kvality, jež si umělecká díla zaslouží a fanoušci je vyžadují,“ uvedl Stephen Bryan, Global Head of Label Relations v YouTube.

autor: lukpo
Spustit audio

Související