Žádné překvapení: Veřejnoprávní vysílatelé nepovažují formát Ultra HD za prioritu

2. červenec 2020

Na celou věc je třeba se dívat realisticky. V České republice například veřejnoprávní televize podporuje přechod na formát 1080p/50, Tuto kvalitu nabízí divákům bezplatně i na platformě DVB-T2.

Pro veřejnoprávní vysílatelé sdružené při Evropské vysílací unii (EBU), do níž patří Česká televize i Český rozhlas, nepovažují zavádění formátu Ultra HD za svou prioritu. Vysílatelé se budou spíše odklánět od standardního rozlišení 576i/25 a 1080i/25 a přecházet na 1080p/50. Rozlišení 2160p/50 bude spíše minoritním řešením. Už začátkem března tento trend potvrdil prestižní oborový portál Digital TV Europe. EBU nicméně na svém webu informovala o aktivitách, které byly v oblasti UHD učiněny.

Na celou věc je třeba se dívat realisticky. V České republice například veřejnoprávní televize podporuje přechod na formát 1080p/50, k němuž se například na terestrické platformě (DTT) přiklonily i Televize Seznam nebo TV Barrandov. Komerční skupina Prima podpoří DTT po přechodu na DVB-T2 rozlišením 720p50, s vyšší obrazovou kvalitou zůstává v placených službách. Operátoři těchto platforem už o 4K kvalitě hlasitě hovoří, reálně se ale zatím zákazníci žádných výraznějších kroků nedočkali.

autor: lukpo
Spustit audio

Související