Žádné výjimky! Německé stanice nemohou počítat s vypnutými FM kmitočty ve Švýcarsku po roce 2024

15. září 2022

Německé rozhlasové stanice, které doufaly v to, že by problematické oblasti na jihu země mohly pokrýt případně švýcarské vysílače, mají smůlu. Tamní mediální regulátor BAKOM jasně oznámil, že po vypnutí analogového vysílání v roce 2024 již nebudou FM kmitočty dále využívány. Týkalo by se to například oblasti Bodamského jezera.

Bernard Maissen, ředitel Federálního úřadu pro komunikace (BAKOM), prohlásil, že Švýcarsko si plánuje ponechat zkoordinované kmitočty i po vypnutí veřejnoprávních i soukromých stanic, které proběhne za dva roky. „Protože kdo ví, možná někdy někdo přijde s geniálním nápadem na jejich použití,“ vysvětlil Maissen. Velký přesah za hranice Švýcarska má zejména vysílač Säntis, který v době inverzního počasí zasahuje i Čechy.

Jaká bude tedy ve Švýcarsku situace po 31. prosinci 2024? Na část území budou pochopitelně zasahovat FM signály z okolních zemí, jako jsou například Francie, Německo nebo Rakousko. Nadále budou moci existovat tzv. eventová rádia, která vysílají při příležitosti vybraných událostí, a to s omezeným výkonem. „Existují dobré důvody pro pokračování tohoto nízkoprahového a levného přístupu k rádiu,“ konstatoval šéf BAKOMu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související