Záhadný signál DAB+ multiplexu Oberpfalz na kanálu 7C má své vysvětlení

9. prosinec 2022

V uplynulých týdnech zaznamenali lovci vzdálených signálů, ale i běžní majitelé digitálních rozhlasových přijímačů záhadný signál bavorského multiplexu Oberpfalz, který se neobjevil na běžném kanálu 6C, ale naopak frekvenčním bloku 7C. Nejedná se skutečně o technickou chybu, ale nový kmitočet má smysl v podobě dokrytí konkrétní oblasti.

Záhadu okolo kanálu 7C objasnil v úterý 6. prosince německý portál Dahnmedia. Ten se s dotazem odkud signál na novém kmitočtovém bloku přichází, obrátil přímo na bavorský veřejnoprávní rozhlas. Podle BR je signál multiplexu Oberpfalz na kanálu 7C šířen skutečně z vysílače Hoher Bogen, jak předpokládala i redakce portálu Digitální rádio. Vysvětlení je jednoduché, Bavorský rozhlas spustil nový kanál z důvodu dokrytí konkrétní oblasti.

Anténa na vysílači Hoher Bogen, která je vyhrazena pro šíření na kanálu 7C, slouží zejména pro dokrytí oblasti Eschlklam a Neukirchen beim Heiligen Blut. Bavorský rozhlas v současné době neuvažuje o zprovoznění žádného dalšího vysílače na tomto frekvenčním bloku. Redakce portálu Digitální rádio zaznamenala poprvé výskyt sítě Oberpfalz na kanálu 7C v sobotu 12. listopadu. V některých oblastech je tak znemožněn příjem sítě COLOR DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související