Ze slovenských rádií nemigrovalo na satelit Astra už pouze Best FM

4. květen 2022

Slovenská komerční rozhlasová stanice Best FM už je v tuto chvíli pouze jedinou rozhlasovou stanicí na satelitu Thor, která není zároveň k dispozici na družici Astra 3B. Všechna tamní rádia již v minulosti migrovala nebo rovnou začala vysílat na v Česku populárnějším satelitu.

Pohledem do pravidelně aktualizované databáze na portálu KingOfSat lze snadno dohledat, že v tuto chvíli už jsou na družici Thor, pozice 0,8 stupně západně, šířeny ze slovenských rádií pouze Expres a Best FM. Dlouhodobě nejoblíbenější tamní rádio je ovšem k dispozici zároveň i na satelitu Astra 3B, který již od počátku využívá také televize Skylink. Na družici Thor je k dispozici pět mutaci Expresu, na Astře verze Západ, Sever a Východ.

Expres je na satelitu Thor k dispozici od dubna 2017, na Astře od března letošního roku. Slovenská rádia, podobně jako některé české stanice, využívala družici jako vhodný distribuční kanál pro dopravu svého programu na některé FM vysílače. Nekódované šíření pak bylo příjemným bonusem pro satelitní diváky. Stanice Best FM je k dispozici na Thoru od srpna 2020, a jak je uvedeno výše, její signál na Astře k dispozici (prozatím) není.

autor: lukpo
Spustit audio

Související