Zpravodajská televize CNN Prima News odstartuje 3. května, půjde o multimediální projekt

23. duben 2020

Česká verze CNN nebude jen samotnou zpravodajskou televizí, ale nabídne i obsah pro chytré televize, mobilní telefony a počítače. Ve vysílání bude sázet zejména na vlastní obsah, ale bude čerpat i z bohaté databáze zdrojů americké televize.

Nová zpravodajská stanice CNN Prima News odstartuje v neděli 3. května v 18:55 hodinovým zpravodajským blokem. Na virtuální tiskové konferenci to dnes oznámil generální ředitel FTV Prima Marek Singer. Průvodcem pro diváky i novináře byl moderátor Libor Bouček, podle očekávání ji však nejprve zahájily zásadní milníky v historii americké zpravodajské televize CNN. Studio, z něhož bude česká mutace vysílat, má výšku 7 metrů a plochu 414 metrů čtverečních.

Prima prezentovala prostor české verze CNN jako prosklené studio s nejmodernějším softwarem a hardwarem. Iniciátorem projektu byl generální ředitel Marek Singer. „CNN je ikonická značka pro zpravodajství celého světa. Společný projekt se CNN by chtěla mít každá televize. Nám se to podařilo. CNN byla za posledních deset let u všech klíčových událostí a byly u nich leckdy dříve,“ konstatoval Singer s tím, že CNN Prima News bude multimediální platformou.

Veškerý odvysílaný obsah chce FTV Prima rozvíjet na dalších obrazovkách, a to včetně virtuálního červeného tlačítka HbbTV. Díky CNN Prima News vznikla kompletně nová redakce stovky českých novinářů, která bude tvořit zpravodajství čerpající z původních zdrojů i databáze CNN, kde je dalších tři tisíce lidí. Zpravodajský servis vysílaný souběžně i na hlavní Primě bude začínat úderem šesté hodiny ranní a vedle Boučka bude Novým dnem provázet i Soňa Porupková.

Česká CNN bude akcentovat dění v Česku i ve světě, což bude platit i pro sport, který se na obrazovku Primy vrací, a počasí. V roli sportovního moderátora se podle očekávání představí mimo jiné Roman Šebrle. Zpravodajská hodina bude začínat každý den od 18:55 a představí se ve zcela novém kabátě laděném do stylu CNN a vysílaná bude z nového studia. Průvodci budou Karel Voříšek a Klára Doležalová, druhou dvojicí pak Markéta Dobiášová a Pavel Štrunc.

Co se týká denního zpravodajství, jeho průvodci budou mimo jiné Veronika Kubíčková a Josef Kluge, které jistě není divákům a posluchačům veřejnoprávních médií nutné představovat. Obsah počasí budou tvořit přímo zaměstnanci Českého hydrometeorologického ústavu, proto se mají k divákům dostat podle ředitele Marka Riedera stoprocentně relevantní informace. Vlastní pořad 360 stupňů bude mít po půl desáté večer na CNN Prima News Pavlína Wolfová a shrne dění uplynulého dne.

Z Českého rozhlasu přišla do nového zpravodajského týmu Marie Bastlová. Někdejší tvář FTV Prima, která se na její obrazovku vrací po letech, bude Markéta Fialová, která diváky provede pořadem Silný hlas. „Věnovat se budeme tomu, o čem se bavíte s přáteli, co rezonuje ve společnosti, ale budeme také zvedat témata zcela nová,“ přiblížila Fialová. Hosty mají být vědci, umělci, podnikatelé, sportovci, obecně lidé s jasným názorem. Pokračuje i Partie nově doplněná o jméno její dosavadní moderátorky Terezie Tománkové se stopáží dvě hodiny.

Co se týká distribuce, CNN Prima News bude k dispozici zdarma po celé České republice v rámci pozemního vysílání DVB-T v Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací a v DVB-T2 Přechodové síti 12 a ve finální síti 22 téhož operátora. Vysílání nového kanálu zajistí také satelitní provozovatelé, kabeloví operátoři i internetové televize, jako jsou Vodafone/UPC, Skylink, O2TV, T-Mobile, Telly, Kuki, SledováníTV.cz a další. Program bude dostupný i na Slovensku v rámci služeb freeSAT, Skylink, Orange Slovensko, SWAN a Slovak Telekom, včetně Magio.

autor: lukpo
Spustit audio

Související