Zprávy iROZHLAS.cz vám nejen v autě přečte robot. Mluví hlasem Pavla Prouzy

28. květen 2024

Ve vybraných zprávách a článcích na webu iROZHLAS.cz nově najdete speciální piktogram označující audiostopu, kterou namluvila umělá inteligence. „Chceme, aby iROZHLAS.cz doprovázel naše čtenáře celý den a ve všech situacích, takže i ve chvílích, kdy je obtížné si číst,“ vysvětluje šéfredaktor Martin Samek. „Je to logický krok, kterým rozšiřujeme nabídku audií u nás na webu.“

Čtěte také

Audioverze vybraných zpráv a článků jsou už nyní k přehrání na webu. V mobilních aplikacích iROZHLAS.cz se nová funkcionalita objeví v následujících dnech. Syntetický hlas navíc rozšiřuje množství obsahu, který umí Český rozhlas uživatelům nabídnout i ve zvukové podobě. Část článků, které na iROZHLASu vychází, nemá svůj odraz ve vysílání a uživatelé je tedy doteď nemohli konzumovat ve chvílích, kdy nemají čas číst.

Jde o činnosti, jako je například řízení automobilu nebo při domácích pracích. Z kapacitních i finančních důvodů by nebylo racionální tyto články načítat člověkem, zatímco ‚robot‘ je má vytvořené během chvilky,“ doplnila produktová manažerka iROZHLASu Dalia Moudrá.

Posluchači Radiožurnálu v takzvaném syntetickém hlasu poznají zkušeného moderátora Pavla Prouzu, kterého si ve druhé polovině roku 2022 vybrala porota v rámci interní soutěže. Přihlásilo se do ní více než 30 rozhlasáků.

Čtěte také

Prouzu čekaly desítky hodin v nahrávacím studiu, kde načítal zpravodajské texty z webu iROZHLAS.cz i různé kratší „jazykové záludnosti a hříčky“. Celkem bylo potřeba natočit zhruba 20 hodin audia, ze kterých se robot následně mohl začít učit.

„Myslel jsem si, že to budeme mít za čtrnáct dní hotové,“ usmívá se moderátor. Nahráváním nakonec strávil tři měsíce. Nedalo se totiž natáčet každý den – a jak sám Prouza přiznává, v kuse vždy zvládl číst maximálně hodinu a půl.

A jak se vlastně tvoří syntetický hlas? Za vším stojí metoda hlubokých neuronových sítí, se kterou pracují experti ze Západočeské univerzity v Plzni a společnosti SpeechTech. Ti by do budoucna chtěli generovat stylově rozmanitější hlasové projevy i třeba takzvané multilinguální systémy.

Čtěte také

„Třeba aby právě hlas Pavla Prouzy mluvil anglicky, německy nebo jakýmkoli jiným jazykem,“ popisuje výzkumník Jindřich Matoušek. „Je to zajímavá výzva v tom, že původní mluvčí nemusí umět cizí jazyk, aby jeho syntetická verze zvládla tím jazykem a jeho přesným hlasem mluvit.“

Při vytváření syntetického hlasu se Český rozhlas držel pravidel pro využívání umělé inteligence, která jsou dostupná zde.

Český rozhlas byl také vůbec první tuzemskou institucí, která využila syntetický hlas v literárně-dramatickém díle. V rámci projektu Gott Navždy tak na základě desítek hodin zvukových záznamů vznikl digitální otisk hlasu pěvecké legendy Karla Gotta.

Web iROZHLAS.cz do budoucna plánuje nabídku syntetických hlasů ještě rozšířit, již nyní probíhají práce na vytvoření ženského hlasu.

autor: ali
Spustit audio

Související