Bavorské privátní stanice jsou proti vynucenému vypnutí analogového FM rádia

16. listopad 2023

Sousední Bavorsko je jednou z nejrozvinutějších německých spolkových zemí z pohledu digitálního rádia DAB+. Desítky privátních vysílatelů jsou nicméně proti tomu, aby se vypinal analogový rozhlas v FM pásmu. Proti tomuto kroku nyní i aktivně vystoupili formou tiskové zprávy v zastoupení společné organizace Vaunet.

Čtěte také

Více než 60 bavorských soukromých vysílatelů se již obrátilo na tamní politiky v pobuřujícím dopise s názvem: „Rozhlasová diverzita je v sázce! Žádáme zákonnou úpravu pro zabezpečení FM vysílání.“. Přesto, že digitální rádio DAB+ se v Německu těší velmi dobré kondici, analogový rozhlas stále zůstává nejvyužívanějším přenosovým kanálem s největším ekonomickým významem pro soukromá rádia. Vaunet apeluje na vládní politiky, aby zachovali FM vysílání i do budoucna.

Marco Maier, předseda oddělení rozhlasových a audio služeb společnosti Vaunet, apel komentoval slovy: „Soukromé rádio v Bavorsku potřebuje každého posluchače, a proto se dlouhodobě neobejde bez jakýchkoliv prostředků distribuce. FM vysílání v Bavorsku proto musí zůstat dlouhodobě k dispozici. Debata o možném předčasném vypnutí FM v Bavorsku není o ničem menším než o budoucnosti soukromého rádia v Bavorsku. Politicky vnucená migrace nemůže fungovat.“

Čtěte také

Pokud by se FM rozhlas vypnul, znamenalo by to podle organizace Vaunet výrazné snížení příjmů pro provozovatele soukromých rozhlasových stanic a přímo by vedla k redukci pracovních míst a ztrátě mediální diverzity v Bavorsku. „Vyzýváme budoucí vládní koalici v bavorském zemském parlamentu, aby se ve své koaliční smlouvě jasně zavázala, že FM přenos a tím i soukromé rozhlasové stanice v Bavorsku budou chráněny, a že konkrétní plány nebudou realizovány,“ dodal.

autor: lukpo
Spustit audio

Související