Bavorsko pokračuje v přirozeném ukončení FM vysílání do roku 2035

19. srpen 2024

Bavorsko plánuje do roku 2035 postupně ukončit FM vysílání, aby umožnilo přechod na digitální rádio DAB+. Bavorská mediální autorita (BLM) se rozhodla nepodporovat další investice do analogové FM technologie, která bude nahrazena modernějšími a efektivnějšími digitálními formáty.

Čtěte také

Tento krok je součástí širšího evropského trendu, který směřuje k přechodu na digitální rozhlasové vysílání a postupný ústup od analogového rádia, nejprve na AM a nyní i FM rozsazích. BLM věří, že do roku 2035 bude většina posluchačů v Bavorsku preferovat DAB+ díky lepší kvalitě zvuku, rozšířené programové nabídce a dalším výhodám, které digitální rádio přináší.

Postupné vyřazování FM vysílání proběhne v několika fázích, přičemž první etapa se zaměří na regiony, kde je digitální pokrytí již dostatečně rozšířené. BLM plánuje úzkou spolupráci s vysílateli a dalšími partnery, aby zajistila hladký přechod pro všechny posluchače.

Bavorská vláda podporuje tento přechod, který považuje za klíčový pro budoucnost rozhlasového vysílání v regionu. Zároveň je kladen důraz na informování veřejnosti a poskytování potřebné podpory při přechodu na digitální formáty, aby byl proces co nejplynulejší.

autor: lukpo
Spustit audio

Související