Braniborský DAB+ multiplex rbb od srpna také z vysílače Forst

18. říjen 2023

Německou veřejnoprávní síť rbb na kanálu 10B je možné naladit (nejen) na území Braniborska z dalšího vysílače. Forst byl uveden do provozu v průběhu léta a nachází se již na území regionu Lausitz. Veřejnoprávní rbb tak při rozšiřování své sítě využila poprvé možnosti umístění vysílače mimo Braniborsko v rámci spolupráce jednotlivých studií ARD.

Čtěte také

Výkon nového vysílače na kanálu 10B je 1 kW ve vertikální polarizaci. S odpovídajícím softwarem a hardwarem podobě USB tuneru je možné novou kótu identifikovat pod TII kódem 3012. Pro zájemce na území Čech ale zůstává v případě této sítě nadále primární zejména Cottbus – Calau, který díky výkonu 10 kW patří mezi nesilnější vysílače veřejnoprávní sítě rbb. V případě zlepšených podmínek je možné tento multiplex zachytit i hlouběji na území Čech.

Nový vysílač Forst slouží primárně pro pokrytí doposud problematické oblasti Spree-Neiße, čemuž napovídá i umístění v regionu Lausitz. Kromě stanic rbb je možné v DAB+ multiplexu naladit také stanici COSMO, která spadá do rodiny veřejnoprávního rozhlasu WDR. Kromě těchto okruhů je vyhrazena zbývající kapacita i pro elektronického programového průvodce (EPG) a dopravní servis TPEG. Veřejnoprávní multiplex rbb má v současné době v provozu 14 DAB+ vysílačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související