Brno se dočkalo testu multiplexu PD DAB+, šíří ho vysílač Hády

27. květen 2024

Společnost Broadcast Services, která je jedním z budoucích operátorů komerčních multiplexů na našem trhu, rozšířila testy své experimentální sítě z Benešovska a Buchova také do Jihomoravského kraje, konkrétně do samotné metropole Brna. Telekomunikační firma na tento test novináře nijak neupozornila, portál Digitální rádio se o něm dozvěděl od svých čtenářů.

Čtěte také

Experiment v Brně probíha na rozdíl od středních Čech z jednoho jediného vysílače, a to kóty Hády (viz fotogalerie). Společnosti Broadcast Services, která je držitelem individuálního oprávnění, byl přidělen výkon 10 kW ve vertikální polarizaci. Portál Českého rozhlasu na novinku upozornil jeho čtenář Libor Dospiva ve facebookové skupině Digitální rádio DAB+, později ji potvrdili i další diskutující. Dospiva zachytil signál díky zlepšeným přijmovým podmínkám až v Havířově.

Společnost Broadcast Services, tehdy ještě pod označením Progres Digital (odtud označení multiplexu PD DAB+), plánovala svůj rozhlasový multiplex v Brně otestovat již dříve, ČTÚ však nakonec operátorovi formou individuálního oprávnění potvrdil pouze lokality Benešov a Buchov. V jihomoravské metropoli je signál šířen na kanálu 10A, programová nabídka je totožná jako ve středních Čechách – rádia Čas a Čas Rock. Oprávnění pro tento test končí již tento týden, ve čtvrtek 30. května.

autor: lukpo
Spustit audio

Související