Multiplex PD DAB opět změnil zabezpečení Rádia Čas Rock, má to svůj význam

26. červenec 2023

Společnost Progress Digital, která patří do stejné mediální skupiny jako operátor Digital Broadcasting, nasadila minulý týden nové zabezpečení signálu EEP-1A pro rozhlasovou stanici Čas Rock. Jedná se pochopitelně o šíření v jejím experimentálním DAB+ multiplexu PD DAB. Změny se netýkají televizní DVB-T2 sítě 24, kde je šířena i Nova a její tematické klony.

Čtěte také

„Od středy 19. července jsme provedli změnu na úroveň zabezpečení EEP 2-A pro Radio Čas a EEP 1-A pro Radio Čas Rock,“ informoval na webových stránkách operátor multiplexu, společnost Progress Digital. Původně byly hodnoty nastaveny následovně: EP 2-A pro Radio Čas a EEP 3-A pro Radio Čas Rock. V době aktivace multiplexu pak byly obě rozhlasové stanice nastaveny na hodnotách EEP-2A. Změnou tohoto parametru může operátor ovlivnit, do jaké úrovně signálu bude stanice poslouchatelná.

Čím vyšší zabezpečení programu je, tím více si tento technický parametr bere v DAB+ multiplexu kapacitu. Zatímco původně tak obě stanice disponovaly s 96 kapacitními jednotkami (CU), nakonec jich bylo Rádiu Čas Rock přiděleno 144. Multiplex společnosti Progress Digital byl spuštěn 10. července letošního roku z vysílačů Benešov – Kozmice a Buchov na kanálu 5B s výkonem 1 kW. Rozhlasová síť funguje jako experiment a má operátora v budoucnu připravit na řádné vysílání DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související