Vysílač Buchov má nový anténní systém, výrazně se zlepšil dosah sítě PD DAB+

22. srpen 2023

Experimentální multiplex PD DAB+, nejmladší česká rozhlasová síť provozovaná společností Progress Digital, instalovala v průběhu srpna na vysílači Buchov nový anténní systém, zatímco kóta Benešov – Kozmice funguje v původní podobě. Majitelé DAB+ přijímačů zaznamenali zlepšení příjmu zejména jižním směrem.

Anténní systém Buchov - Mezivrata

„V rámci aktuálně šířeného DAB+ z lokality Mezivrata-Buchov jsme nyní zahájili testování nového vysílacího systému, který VHF výkon přenáší z vysílače systémem pro tento test stejně nafázovaných kabelů a dělícího prvku SIRA RTB-12 do dvou anténních jednotek RAYTRA: DAB Vertical Single Dipole UDA 7.4.50. Tento vysílací anténní systém aktuálně porovnáme s původně instalovanou anténou Kathrein 75010297,“ uvedl pro portál Digitální rádio výkonný ředitel Progress Digital Jakub Juhas.

Pokrytí jižním směrem se výrazně zlepšilo. „Anténní systém na Buchově je oproti tomu předchozímu ze začátku vysílání minulý měsíc o cca 10 metrů výše a jižním směrem méně stíněn konstrukcí věže,“ popsal zkušenosti přímo z místa správce online databází a mapových podkladů Karel Mikuláštík. „Pokrytí je nyní mnohem lepší. Signál chytám u Třeboně přímo před domem, dříve ani ťuk a cestou z Prahy hraje prakticky bez výpadku až do Veselí nad Lužnicí,“ doplnil moderátor Václav Votava, který již několik let patří k velkým podporovatelům technologie DAB+.

Součástí programové nabídky na kanálu 5B jsou stanice Čas a Čas Rock.

Fotogalerii objektu najdete na GSMwebu.

O příjmu (nejen) multiplexu PD DAB+ můžete diskutovat zde.

autor: lukpo
Spustit audio

Související