Češi rádi sdílejí přístup k videoslužbám se svými přáteli nebo známými, potvrdil průzkum agentury Atmedia

2. srpen 2022

Popularita videoslužeb typu Netflix, HBO Max nebo Disney+ v České republice roste a nikoho to více méně nepřekvapí. Průzkum agentury Atmedia potvrdil i další věc, kterou bylo možné předpokládat. Češi se o své přístupové údaje rádi dělí se svým okolím. Placené služby využívá 40 % Čechů, třetina přístupů však pochází ze sdílených účtů.

Čtěte také

Výzkum realizovala společnost Atmedia na základě dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 4 217 respondentů (internetová populace ve věku 15–69 let) z Českého národního panelu. Dotazování probíhalo ve dvou vlnách, v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku. Sběr dat realizovala výzkumná společnost Nielsen Admosphere.

Alespoň jednu videoslužbu v současnosti využívá 40 % Čechů ve věku 15 až 69 let. „VOD služby si v posledních letech získávají stále větší popularitu také mezi českými diváky. Výrazně k tomu přispěla celosvětová pandemie, kdy jsme byli všichni zavření doma a sledování televize nebo videí na vyžádání patřilo k nejčastějším aktivitám, kterými jsme trávili volný čas,“ uvedl Pavel Müller, šéf výzkumu a marketingu společnosti Atmedia.

Čtěte také

Ze získaných dat dále vyplývá, že by měl trh placených VOD služeb v České republice i nadále růst, neboť 4 % Čechů, kteří zatím placené služby s videi na vyžádání nemají, je plánují začít v příštích dvanácti měsících využívat. V takovém případě by v příštím roce vzrostl počet uživatelů SVOD služeb na 42 %.

Z celkového počtu uživatelských přístupů k placeným VOD službám je prostřednictvím tzv. přímého členství placeno 52 % z nich – za tyto služby tedy uživatelé platí přímo poskytovateli služby například platební kartou nebo trvalým příkazem. Dalších 12 % je placeno prostřednictvím operátorů placené televize, kteří VOD služby nabízejí vedle televizních stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související