Český rozhlas znovu cílí na teenagery, spustil podcast Kapesný

14. duben 2023

Na otázky teenagerů ohledně peněz odpoví nová podcastová série Českého rozhlasu Kapesný. Připravil ji tým, který v minulých letech s úspěchem uvedl podcastové série o mediích a sociálních sítích Filtr a o sexu a dospívání Polštář. Do třetice se autoři zaměřili na finanční gramotnost. První díl vychází na audioportálu mujRozhlas v úterý 11. dubna. Vůbec poprvé zavádí mujRozhlas pro posluchače možnost hlasovat, jak se bude podcast vyvíjet.

Čtěte také

Kapesný vydává Český rozhlas v době, kdy se finanční témata dostávají do popředí a především v souvislosti s vysokou inflací se v posledních měsících častěji zmiňují různé ekonomické pojmy. „Ukazuje se, že ekonomickou situaci řeší stále více rodin a řada dětí se tak častěji setkává se slovy, kterým nemusí přesně rozumět, jako jsou právě inflace, úvěry, exekuce a podobně. Odpovědi často nenajdou doma, ani ve škole,“ vysvětluje motivaci pro vznik série kreativní producent Lukáš Sapík.

Autoři při přípravě vycházeli z rozsáhlého dotazníkového průzkumu, který na přelomu roku uskutečnili prostřednictvím Lukefryho sociálních sítí. Získali přes 6000 odpovědí, z toho třetina byla od stěžejní věkové kategorie 11-14 let. „Dalo nám to celkem přesný obrázek toho, co děti zajímá, ale taky jak vnímají peníze, jak s nimi nakládají a také třeba, jak vysoké dostávají kapesné. Hodně nám to pomohlo především pří volbě témat,“ doplňuje moderátor Lukáš Fritscher alias Lukefry. Z dotazníků například vyplynulo, že dvě třetiny dětí ve věku 11-14 let u sebe vždycky nosí nějakou hotovost. Že čtvrtina odpovídajících nedostává od rodičů žádné pravidelné kapesné a devět z deseti dětí si spoří. 

Čtěte také

V deseti dílech se děti dozví, jak zacházet s penězi, jak spořit, proč někdo vydělává hodně a někdo málo, proč neplatíme v obchodech kamením nebo proč je nutné platit daně. Scénáře jednotlivých epizod napsali společně Lukáš Sapík a Lukefry. Ten také podcast moderuje. Posluchači uslyší také patnáctiletou Julii Součkovou, která patří mezi zkušené členy Dismanova rozhlasového dětského souboru. Právě její příběh, který se prolíná všemi epizodami, můžou posluchači každý týden ovlivnit pomocí nové funkce hlasování na mujRozhlas.cz.

Podcastová série Kapesný vznikla pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Vysoké školy ekonomické v Praze a České národní banky. Právě ČNB pomohla i s realizací projektu. Do příprav se jako expert a konzultant zapojil náměstek ředitele sekce měnové ČNB Luboš Komárek, který má mnohaleté zkušenosti s přípravou prezentací a besed o finanční gramotnosti ve školách.

autor: lukpo
Spustit audio

Související