Český telekomunikační úřad upozorňuje na detailní informace o DAB+ na svém vizualizačním portálu

24. říjen 2024

Telekomunikační regulátor ve své aktualizaci, která proběhla na jeho Vizualizačním portálu, reflektuje také změny týkající se digitálního rádia DAB+. Jeho návštěvníci se mohou na webových stránkách dostat až na úroveň jednotlivých vysílačů operátorů, jejichž sítě jsou aktuálně v provozu. Kromě zaběhnutých hráčů tu tak nechybí například ani firma Fiera touch Pavla Hájka.

Čtěte také

Na první pohled obsahuje Vizualizační portá Českého telekomunikačního úřadu pouze obecné informace, které se týkají pokrytí jednotlivých sítí a polohy vysílačů, ale veškeré detaily se mohou zájemci dozvědět v levém menu. Nejde přitom pouze o zmiňované operátory, ale filtrování digitálních sítí podle konkrétních kót. U nich jde pak regulátor do takových detailů, které potěší i skutečné technické nadšence a běžný uživatel by je neocenil, protože by jim vůbec nerozuměl.

Jedná se například o identifikaci sítě v podobě číselného kódu, konkrétní frekvenci v MHz, výšku vysílače nad terénem, případně použití směrové antény a pochopitelně i přesné zeměpisné souřadnice. Úroveň pokrytí je odlišena odstíny modré – pro tmavou platí tzv. indoor (uvnitř budov), pro světlou outdoor (pokrytí vně). Simulaci pokrytí si může uživatel vyfiltrovat buďto na základě populace nebo samotného území. Samotnou podkladovou mapu si lze v menu vypnout.

autor: lukpo
Spustit audio

Související