Některé DAB+ multiplexy možná neodstartují, připustil expert ČTÚ, není to ale náš problém, dodal

13. červen 2024

Ředitel odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu Jiří Duchač na čtvrteční konferenci Digimedia 2024 připustil variantu, že některá z připravovaných dvou celoplošných a 27 regionálních DAB+ sítí úspěšných soutěžitelů aukce nemusí vůbec odstartovat. Úřad ale nevidí tuto skutečnost jako jeho problém. Nevyužité kmitočty by operátorovi odebral.

Čtěte také

Duchač nevylučuje názor části expertů v oboru, že ne všechny DAB+ sítě se dočkají své realizace, protože pro ně nebudou zákazníci. „Může se to stát, ale to my neovlivníme,“ konstatoval zástupce ČTÚ. Pokud takový operátor nesplní rozvojová kritéria, bude Úřad postupovat podle zákona, tzn., že by tyto kmitočty odebral. Na téma, co se s takovými příděly stane následně, spekulovat nechtěl. Úřad zatím přidělování žádných další sítí neočekává – znevýhodnilo by právě úspěšné soutěžitele.

Čtvrteční konference se zúčastnila přímo také prezidentka organizace WorldDAB Jacqueline Bierhorstová. Do Prahy ji zavedla primárně účast na vlastní akci WorldDAB Automotive, která se konala pod Žižkovskou věží, shodou okolností pořádaná ve stejný den jako Digimedia 2024. Bierhorstová si v přibližně půlhodinové prezentaci pochválila, jak technologie DAB+ úspěšně postupuje celým světem, nejen Evropou, ale například i Ausrálií, Asii nebo řadou afrických zemí.

Čtěte také

Prezidentka organizace WorldDAB je přesvědčená, že technologie DAB+ může být úspěšná i v České republice, protože je ekologicky šetrnější a může být ekonomicky výhodná i pro stávající vysílatele, kteří ji mohou dát přednost před nákladnějším FM vysíláním. Bierhorstová si nemyslí, že DAB+ jako technologie by před sebou měla krátkou budoucnost. Odmítla pesimismus nedávno zveřejněné švýcarské studie, která tomuto způsobu šíření předpověděla následujících patnáct let.

autor: lukpo
Spustit audio

Související