Co navrhovali operátoři a privátní rádia k chystaným DAB+ sítím? ČTÚ zveřejnil očekávaný dokument

30. červen 2023

Z šesti subjektů, které doručily Českému telekomunikačnímu úřadu připomínky k připravované aukci kmitočtů pro budoucí řádné komerční sítě, jsou čtyři operátoři. Vyplývá to z výsledků veřejné konzultace, kterou ve čtvrtek telekomunikační regulátor zveřejnil na svých webových stránkách. Jmenovitě jde o RTI cz, Teleko digital, České Radiokomunikace a Progress Digital.

Čtěte také

Dokument označený jako „Tabulka vypořádání připomínek“ má více než třicet stran. ČTÚ vždy v tabulce uvádí text, ke kterému se daný subjekt vyjadřuje, jeho jméno, návrt připomínky a stanovisko. To může být kladné, zamítavé, případně vysvětlující. Kromě operátorů poslali své připomínky k chystané aukci také společnost Media Bohemia, která provozuje například rozhlasovou síť Hitrádií, Fajn rádia nebo Blaníky, a také Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV).

„Hlavním hodnotícím kritériem by měla být (smluvní) připravenost budoucího provozovatele sítě (Držitele Přídělu) zařadit do sítě již existující FM rádia, a to s ohledem na jejich význam na stávajícím rozhlasovém trhu,“ navrhovala právě Media Bohemia, jejíž připomínka byla ale Úřadem zamítnuta. V kategorii Neakceptováno skončily například i některé připomínky Českých Radiokomunikací. „Cílem Úřadu je udělit práva žadatelům, kteří jsou důvěryhodní a mají relevantní ekonomické kapacity pro plnění povinností vyplývajících z Přídělu,“ uzavřel ČTÚ.

autor: lukpo
Spustit audio

Související