ČTÚ aktualizoval oficiální dokument k budoucímu rozvoji DAB+

23. květen 2024

Český telekomunikační úřad zveřejnil na svém webu ve čtvrtek 23. května aktualizovanou podobu dokumentu pro využití III. pásma, ve kterém bude fungovat nejen stávající celoplošný multiplex Českého rozhlasu, ale i budoucí privátní sítě. Telekomunikační regulátor připomínky všech operátorů bez vyjímky k rozvoji digitálního rádia v uplynulých dnech zamítl.

Čtěte také

„Český telekomunikační úřad (dále jen „Úřad“) sděluje, že k provedení § 16 odst. 2 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), vydal opatřením obecné povahy část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/21/05.2024-2 pro kmitočtové pásmo 174–380 MHz,“ informoval na svém oficiálním portálu telekomunikační regulátor. Tato podoba dokumentu nabývá platnosti 15. června.

Digitální rozhlasové vysílání v rámci komerčních sítí chce v České republice provozovat osm operátorů. Kromě stávajících hráčů, jako jsou České Radiokomunikace, JOE Media, Teleko digital a RTI cz, to jsou Broadcast Services (vlastnicky spojená s DVB-T2 multiplexem 24), Czech Digital Group (dceřinná firma ČRA), Fiera Touch (podnikatel Pavel Hájek), GG Omikron a Play.cz. Vysílání multiplexů pro šíření komerčních stanic má být zahájeno v následujících měsících.

autor: lukpo
Spustit audio

Související