Nevýhodná pozice DAB+ vadí i jeho podporovatelům, svou kritiku adresovali ČTÚ

26. duben 2024

Nejen telekomunikační operátoři, kteří v následujících měsících spustí své DAB+ multiplexy na definitivních kmitočtech, ale také fyzické osoby se rozhodly zaslat své připomínky k Plánu využití kmitočtového spektra, konkrétně v rozsahu 174 až 380 MHz, jehož část poslouží digitálnímu rádiu. Je mezi nimi i dlouholetý spolupracovník naší redakce Karel Mikuláštík.

Čtěte také

Mikuláštík patří již řadu let mezi zastánce možnosti vzniku rozhlasových multiplexů pro komunitní a nezisková rádia. Úřadu proto doporučil, aby do PVRS vložil několik pasáží, které se této možnosti týkají. Jednou z nich je možnost provozování lokální sítě s výkonem 10 Wattů na období 12 měsíců. Lokální rádia by pak měla mít možnost provozování sítě s výkonem do 200 Wattů. Mikuláštík navrhuje i možnost provozování sítě mimo přidělené území s výkonem do 1 kW.

„Předpokladem je, že ČTÚ zastupující zde roli České republiky plně podporuje rozvoj digitálního vysílání a cílem této podpory má být v horizontu vyšších jednotek let postupné opuštění systému/pásma VKV-FM. Systém VKV-FM je jednak v dnešní době již nekompatibilní s moderními digitálními způsoby šíření audio signálu a zároveň je energeticky mnohonásobné náročnější než systém DAB+,“ uvádí ve svém dopisu regulátorovi právě Karel Mikuláštík.

Čtěte také

Další, méně známou, avšak viditelnou tváří v oblasti digitálního rozhlasu, je Daniel Neumann. Ten se vedle moderních technologií věnuje dlouhodobě i meteorologii na amatérské úrovni a fotografii různých přírodních úkazů apod. Neumann kritizuje zejména nesmyslné udělování dalších a dalších lokálních vysílačů v pásmu FM, „Jestliže by mělo dojít k omezení nebo dokonce ke znemožnění DAB vysílání skrz individuální oprávnění, nejprve musí dojít k omezení nebo znemožnění FM vysílání skrz zastavení přidělování jakýchkoliv nových licencí,“ myslí si digitální nadšenec.

Kompletní znění připomínek operátorů ke stávající podobě PVRS i fyzických osob je k dispozici na webu Českého telekomunikačního úřadu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související