Nejznámější anténář kritizuje ČTÚ, jeho plány podle něj poškodí celý proces zavádění DAB+

19. duben 2024

Jakub Melín, technik a majitel společnosti DVB & DAB Servis, který je i díky svým medializovaným aktivitám bez pochyby již několik let nejznámějším českým anténářem, se opřel do Českého telekomunikačního úřadu. Telekomunikační regulátor podle něj plánem budoucího využití III. pásma znevýhodňuje mj. ty, kteří pomáhali technologii v uplynulých letech rozvíjet.

Čtěte také

„Návrh je extrémně striktní k budoucímu i stávajícímu rozvoji digitálního vysílání DAB+ a z našeho pohledu nepřináší nic pozitivního ani občanům-posluchačům (o které by mělo jít především), ani provozovatelům, ani rozhlasovým stanicím a ani státu,“ uvádí společnost DVB & DAB Servis, která je právě reprezentovaná Melínem. Jako největší výtku na počátku uvádí letitý anténář znemožnění koordinace jakéhokoliv dalšího kanálu/sítě pro DAB+ vysílání.

„Aukce definitivních kmitočtů byla nastavena způsobem, který nemohl umožnit všem uspokojit jejich potřeby a vydražit takové pokrytí, které by nahradilo jejich stávající pokrytí,“ kritizuje Jakub Melín a ptá se: „Proč hodlá úřad vyhnat provozovatele sítí, které pomáhaly rozvoji DAB+ v ČR z jejich lokalit, sebrat posluchačům rádia z jejich nabídky, pokud je zde technické řešení, které by jim provoz dovolilo zachovat? Čí zájem Úřad v tomto případě hájí?“

Čtěte také

Výsledek aukce kmitočtů dopadl podle společnosti DVB & DAB Servis tak, že mnozí provozovatelé mají nespojité regiony, které na sebe přesto navazují přesahy sítí. Příkladem je například kanál 6B Praha + Plzeňsko Českých Radiokomunikací, kanál 6A Karlovarsko + Praha operátora Joe Media, kanály 6C Vysočina a 5C Praha firma Fiera Touch a další. „Návrh úřadu znemožňuje, aby bylo možné například v rámci SFN zkoordinovat "propojovací" vysílače nižšího výkonu na území jiných, než jsou vydražené a úzce specifikované kraje,“ uzavírá Jakub Melín.

Kompletní znění připomínek společnosti DVB & DAB Servis si je možné přečíst na webu Českého telekomunikačního úřadu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související