ČTÚ: Většina individuálních oprávnění pro DAB+ vyprší na konci letošního roku

22. leden 2024

Většina vysílačů, které fungují na bázi tzv. individuálních oprávnění, tedy udělených v uplynulých letech s výkonem do 1 kW, bude muset skončit se závěrem letošního roku. Portálu Digitální rádio to potvrdila mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Tereza Meravá. Týká se to například i multiplexu TELEKO DAB na východočeské Černé hoře fungující na kanálu 5D.

Čtěte také

Doba platnosti dříve udělených individuálních oprávnění (IO) se řídí podle mluvčí Úřadu Zákonem o elektronických komunikacích, podmínkami mezinárodní koordinace předmětných kmitočtových bloků a příslušným platným IO. „Obecně platí, že dosud provozovaná časově omezená IO jsou mezinárodně zkoordinována do konce tohoto roku a následně budou ukončena bez možnosti prodloužení,“ potvrdila Digitálnímu rádiu Tereza Meravá.

Jedním z nejznámějších příkladů vysílání formou individuálního oprávnění je kanál 5D ve východních Čechách, na kterém lze naladit multiplex operátora Teleko digital. Právě ten se v loňském roce dostal do kolize s německých vysílačem Löbau a následně došlo k jeho přeladění na Liberecku. Přechod vysílačů Černá hora a Stěžery z kanálu 5D na nový kanál 7C lze tedy očekávat v letošním roce. Nutná bude spolupráce se společností JOE Media (síť COLOR DAB+).

autor: lukpo
Spustit audio

Související