Čtyřicet let soukromého vysílání v Bavorsku: Téměř sto priváních rádií, tisíce lidí v médiích

12. duben 2024

Bavorsko oslavilo začátkem letošního roku čtyřicet let soukromého vysílání a prezentuje se jako spolková země se silnou mediální krajinou. Spolkový předseda Markus Söder vyzdvihl zejména bohatý výběr soukromých rozhlasových stanic, která dosahuje téměř jedno sta programů. V tamních médiích pracuje tisíce lidí. Významnou roli v celé mediální krajině hraje DAB+.

Čtěte také

„S tržbami kolem šesti miliard eur a mnoha a mnoha talenty jsou soukromá média nejen významným ekonomickým faktorem dneška, ale zároveň posilují mediální krajinu svým regionálním ukotvením, díky čemuž se zvyšuje důvěru v demokracii. Zejména v době fake news nelze tento úspěch dostatečně ocenit. Naše společnosti mají silného partnera v Bavorském státním centru pro nová média,“ uvedl Markus Söder, předseda vlády spolkové země Bavorsko.

Prezident mediálního regulátora BLM Thorsten Schmiege ho doplnil: „Letos neslavíme jen 40 let soukromého vysílání, ale také 75 let základního zákona a tedy 75 let svobody vysílání. Jsem vděčný, že naši vysílatelé mohou podávat zprávy svobodně a nezávisle. Co je také skvělé, je velké nasazení a nadšení tohoto odvětví, pokud jde o vysoce kvalitní zpravodajství. My jako BLM budeme i v budoucnu dělat vše pro to, aby zejména místní vysílatelé nezůstali pozadu v radikálních změnách, které přináší například umělá inteligence.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související