DAB+ jedním z historických milníků 100 let rádia v Německu

30. listopad 2023

Dvanáct let již buduje Německo celoplošné DAB+ vysílání, kdy v roce 2011 došlo k restartu technologie digitálního rádia a spuštění prvních vysílačů. Multiplex DR Deutschland se tak stal bez diskuse jedním z technologických milníků, které připomíná bohatá historie u našicz západních sousedů. Německo slaví 100 let rádia stejně jako Česká republika.

Čtěte také

1. srpna 2011 se v Německu poprvé začaly vysílat programy založené na digitálním standardu DAB+. Metoda přenosu DAB+ pracuje s modernějším a účinnějším zvukovým kódováním, aby se snížily náklady na přenos a nabídly větší prostor pro podstatně větší rozmanitost digitálních programů se stejnou kvalitou zvuku. Naši západní sousedé už tehdy začaly šířit DAB+ rádio ve III. pásmu, zatímco Česká republika více méně ve stejnou dobu zahajovala tehdejší L-band.

Stabilní příjem stanic v celoplošném vysílacím prostoru bez šumu a praskání, kvalita zvuku konkurující CD a především digitální služba TPEG určená pro řízení dopravy, která dalece přesahuje možnosti služby dopravních dat distribuované přes VKV/FM vysílače – to vše z toho jsou výhody DAB+. V současné době neexistuje ani v Německu způsob, jak zcela nahradit analogový přenos digitální technologií, nicméně země v oblasti DAB+ význramně pokračuje kupředu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související