DAB+ má rakouské stanici Kronehit pomoci zaútočit na pozici Hitradia Ö3

15. prosinec 2023

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ bude pro provozovatele rakouské stanice Kronehit vhodnou distribuční platformou, kterou může ohrozit doposud dominantní pozici veřejnoprávního programu Hitradio Ö3. Kronehit připravuje strategii pro platformu FM i DAB+, vzájemně je přitom nebude kanibalizovat. Komerční rádia podnikají i další aktivity k oslabení veřejnoprávního média.

Čtěte také

„Neseděli bychom tady, pokud by kromě aktivit, které chystáme pro DAB+, nebyl silný důraz na Kronehit. (...) Kronehit je hlavním konkurentem Ö3 a bude ještě větší,“ konstatoval v rozhovoru pro rakouský deník Der Standard bývalý šéf rakouského veřejnoprávního okruhu a nyní programový ředitel komerční stanice Kronehit Georg Spatt. To je důvodem, proč rozhlasová skupina chce do budoucna posilovat pozici stávajícího rádia v FM pásmu, ale zároveň v DAB+ vytvořit čtyři zcela nové značky.

„Soukromé rozhlasové stanice již společně předběhly Ö3 jako nabídku s největším dosahem v roce 2021. Toto je hra za rovných podmínek,“ doplnil jednatel Kronehitu Mario Frühauf. ORF se navíc nesmí chovat příliš komerčně a v souvislosti se zákonem nebude možné, aby neomezeně vytvářela své tematické klony. Veřejnoprávní vysílatel se navíc snaží svou dominantní pozici v FM pásmu uhájit tím, že již od startu DAB+ v Rakousku tuto technologii bojkotuje. „Příští rok budou nové volby. Důležitým tématem kampaně bude zákon ORF (...). Vidíme proto dobré příležitosti pro naše požadavky,“ uzavřel Fruhauf.

autor: lukpo
Spustit audio

Související