DAB+ multiplex Play.cz odstartuje začátkem příštího roku, zahájí rozsáhlou expanzí

15. říjen 2024

Společnost Play.cz, která byla doposud aktivní zejména na poli internetového streamingu, spustí svou vlastní rozhlasovou síť ve standardu DAB+ v prvním kvartálu příštího roku. Na konferenci Média a technologie 2024 to v úterý v Pardubicích oznámil Jan John, člen dozorčí rady této firmy. Programová podoba sítě je v současné době v přípravě.

Čtěte také

Zahájení vysílání v prvním kvartálu příštího roku znamená, že operátor spustí v každém vysoutěženém regionu jeden vysílač. Play.cz chce postupovat tak, aby na přelomu let 2025 a 2026 naplnil první fázi expanze, kterou mu stanoví jako jednomu z vítězů aukce Český telekomunikační úřad. Firma má mít vysílače svého DAB+ multiplexu ve všech oblastech republiky kromě Pardubického kraje a Vysočiny. Nelze ale pochopitelně zabránit přeshraničnímu přesahu ze sousedních regionů.

John na dotaz portálu Digitální rádio k programové nabídce uvedl, že někteří zákazníci už jsou tzv. předsmluvnění, další pak mají pocházet přímo z klientů Play.cz, kterým firma zajišťuje streaming. Manažer ve své prezentaci zdůraznit, že firma chce, aby její síť nabídla programovou pestrost a žánry neobvyklé pro analogový rozhlasový éter, což může být chillout, dekádová rádia či okruh věnovaný muzikálům. V tomto směru slouží jako inspirace britský trh, který má i bohaté zkušenosti s tzv. pop-up, tedy dočasnými kanály.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - PLAY.CZ a.s.

Play.cz chce propojit svět digitálního rádia DAB+ s internetem. Takové vysílání může přinést technologie RadioDNS, která v automobilech umožňuje hladké přepínání mezi klasickou pozemní a online distribucí. Právě dostupnost digitálního rádia ve vozech je klíčová pro úspěch dané technologie. Play.cz nechápe DAB+ jako jediný možný distribuční kanál, ale šanci vidí právě v propojení vícero kanálů. V rámci daného obchodního modelu si tak DAB+ a internet nekonkurují, ale kooexistují vedle sebe a vzájemně se doplňují.

autor: lukpo
Spustit audio

Související