DAB+ multiplexy PSN Infrastruktura Opole a Radio Bielsko pokračují

2. říjen 2023

Polský telekomunikační regulátor povolil deseti experimentálním rozhlasovým multiplexům u našich severních sousedů prodloužení platnosti kmitočtových přídělů o další rok. Jsou mezi nimi i digitální sítě, které je možné přijímat na území České republiky.

Čtěte také

Portál Wirtualnemedia informoval o udělení oprávnění pro společnosti BCAST, DABCOM, PSN Infrastruktura, Radio Bielsko a Agencija Radiowo-Telewizyjna Fama. Z pohledu českého čtenáře jsou zajímavé zejména dva příděly. V případě společnosti PSN Infrastruktura jde o multiplex pro region Opolí, u Radia Bielsko o oblast Bielsko-Biala. Vzhledem k umístění obou vysílačů je přibližně jasné, kde je signál zachytitelný, zejména Olomoucký a Moravskoslezský kraj s přesahy.

Aktuálně bylo prodlouženo deset kmitočtových přídělů, oborový web však uvádí, že lze v následujících týdnech a měsících očekávat ještě další multiplexy. Začátkem příštího roku má vypršet oprávnění pro využití kmitočtu společnosti BCAST v Katovicích, což je opět oblast, která může být zajímavá pro posluchače z části Moravy a Slezska. Největší zásah digitálním rádiem DAB+ má aktuálně Polský rozhlas, který pokrývá okolo 44 % území, což odpovídá 67 % populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související