DAB+ multiplexy společnosti Polsat na nových kanálech

9. srpen 2022

Mediální skupina Polsat, respektive její telekomunikační firma BCAST, bude muset změnit technické parametry ve třech lokalitách, v nichž působí se svým DAB+ multiplexem. Změnit se budou muset konkrétně vysílací kanály ve Varšavě a Gdaňsku, z pohledu majitelů digitálních přijímačů v Česku je třeba být na pozoru u lokality Vratislav.

O plánované změně technických parametrů informoval koncem července server Wirtualnemedia. Zatímco pro českého diváka jsou dvě ze tří lokalit – tedy Varšava a Gdaňsk – nezajímavé, v blízkosti českých hranic se nachází právě Vratislav (Wroclaw). Zde má DAB+ multiplex společnosti BCAST přejít z kanálu 10A na frekvenční blok 12B. Změny podle polského webu souvisí s plánovanou proměnou kmitočtového spektra.

Zájem o digitální rádio DAB+ je v Polsku výrazně menší než v České republice. Zatímco u nás už tuto technologii na základě dat Radioprojektu poslouchá přes milion lidí, komerční sítě přitom ještě vůbec nedostaly šanci ke svému rozvoji, severní sousedé vygenerovali méně než 5 procent obyvatel s tímto typem přijímače. Jedním z důvodů této skutečnosti je i fakt, že veřejnoprávní rozhlas má o několik desítek procent menší zásah než v Česku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související