DAB+ přijímač už má téměř polovina bavorských domácností

4. říjen 2023

Sousední Bavorsko se drží dlouhodobě na čele popularity digitálního rozhlasového vysílání DAB+ z německých spolkových zemí. Podle výsledků aktuální Mediální analýzy 2023 Audio II má rádio pro pozemní digitální příjem 48 procent domácností, 31 procent ho pak využívá na denní bázi, tedy okolo 3,5 milionu obyvatel.

Čtěte také

Organizace Digitalradio Deutschland, která výsledky průzkumu publikovala, uvedla, že DAB+ tak posiluje své prvenství digitálního distribučního kanálu v Bavorsku – před online streamingem s denním dosahem 17 procent, který již tři roky prakticky stagnuje (2022: 16,5 procenta, 2021: 16,8 procenta). Sousední spolková země má velmi rozsáhlou síť DAB+ vysílačů a fungují zde dvě celostátní, jedna zemská a řada lokálních sítí. Všechny stanice z FM jsou již k dispozici v DAB+.

Mediální analýza 2023 Audio II také potvrzuje růst DAB+ na celostátní úrovni. Zvláště působivý je podle Digitalradio Deutschland nárůst poslechovosti stanice Deutschlandfunk Kultur, který si na denní bázi polepšil o 120 tisíc posluchačů. Jeho aktuální publikum tak čítá 644 tisíc lidí. Deutschlandfunk a mladý program Deutschlandfunk Nova, který je distribuován výhradně digitálně, nezaznamenaly po nárůstu dosahu v posledních letech žádné zásadní změny.

autor: lukpo
Spustit audio

Související