Další evropští vysílatelé omezují vysílání na AM rozsazích

7. srpen 2023

Ve Velké Británii i Dánsku došlo v uplynulých týdnech a měsících k dalšímu omezování vysílání v pásmu středních a dlouhých vln, souhrně označnovaných jako AM. Rozhlasové stanice mohou díky ekonomicky náročnější a zastaralé technologii investovat například do rozvoje na poli DAB a DAB+.

Čtěte také

Souhrnný text na toto téma přinesl koncem června portál RadioWoche, který se zaměřil zejména na dění ve Velké Británii, okrajově však zmínil i Skandinávii, konkrétně Dánsko. Řadu středovlnných vysílačů vypnula koncem června rozhlasová skupina Global Radio provozující programy Smooth Radio a Gold. Druhá zmiňovaná stanice si například ponechala pouze frekvence v Londýně a Manchesteru. Velké části AM vysílačů se zbavilo i výše uvedené Smooth Radio.

RadioWoche připomíná, že v Dánsku skončí éra vysílání v pásmu dlouhých vln, podobně jako v České republice, kde se na konci roku 2021 odmlčelo vysílání veřejnoprávního Radiožurnálu na kmitočtů 270 kHz z Topolné. Naopak opačný směr zaujalo Country Radio, které kromě středovlnných Liblic přidalo i kótu České Budějovice – Husova kolonie. Šíření signálu na středních vlnách působí v dnešní době již jako přežitek, kromě Counry Radia na něj nicméně sází i Český Impuls a Rádio Dechovka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související