Středovlnní posluchači v Česku přijdou o další stanici, AM vysílání vypne britské Absolute Radio

9. leden 2023

V průběhu tohoto měsíce dojde k ukončení analogového vysílání britské rozhlasové stanice Absolute Radio v pásmu středních vln. Kmitočet 1215 kHz bylo možné snadno přijímat i v Česku, například díky 200 kW vysílači Moorside Edge. V uplynulých měsících ukončila vysílání v pásmu středních vln mj. slovenská RTVS nebo italská Rai.

O vypnutí AM vysílání Absolute Radia informoval britský web RadioToday tento týden. Primárním kmitočtem stanice se stala frekvence 1215 kHz zachytitelná i na území České republiky. Utlumování v pásmu středních vln však již probíhalo v uplynulých letech. Důvod vypnutí středovlnného vysílání je nesporný – ekonomická úspora. Analytik Matt Deegan uvedl, že AM tvoří už pouhá 2 % posluchačů, ale uspoří 35 % energie za rozhlasový přenos.

Vysílání na AM rozsazích se postupně omezuje, nicméně v České republice zůstává ještě několik subjektů, které na tuto technologii ještě částečně spoléhají. Jedná se konkrétně o Country Radio, Rádio Dechovka a Český Impuls. S určitou mírou nadsázky se dá glosovat, že jde spíše o vysílání pro nostalgiky, kteří se leckdy se svými archivními přijímači nedokáží rozloučit. Český rozhlas vypnul tento způsob distribuce signálu na konci roku 2021.

autor: lukpo
Spustit audio

Související