Rozhlas a televize Slovenska končí s vysíláním na AM, rok po Českém rozhlasu

19. prosinec 2022

„Rozhlas a televize Slovenska dne 31.12.2022 ukončí provoz střednovlnných rozhlasových vysílačů,“ informuje na svých webových stránkách veřejnoprávní instituce. Půjde konkrétně o střediska Košice – Čížatice na kmitočtu 720 kHz a Nitra – Jarok 1098 kHz. V případě prvního byl výkon 5 kW, u druhého pak 25 kW. Na Slovensku tímto krokem skončí úplně AM vysílání.

Čtěte také

Na chystanou novinku upozornil facebookový profil Přátelé AM, který se zmiňuje, že RTVS při této příležitosti vydala tiskovou zprávu, to se ale zatím nestalo. Reálně jde prozatím pouze o stručný text, který se objevil na webu veřejnoprávní instituce. „Oba vysílače sloužily k šíření národnostního vysílání Radia Patria v době v 6:00 ráno do 18:00 večer. V nočních hodinách ho doplňovalo vysílání programové služby RTVS Rádio Devín,“ uvedla RTVS.

Středovlnné rozhlasové vysílání provázelo u našich východních sousedů své posluchače po dlouhou dobu – „od roku 1926 až do dnešních dnů,“ dodala veřejnoprávní instituce. „Středovlnné vysílání bylo postupně nahrazováno FM vysíláním v pásmu VKV a posluchače na středních vlnách postupně ubývalo. Dnes Slovenský rozhlas rozšiřuje své pokrytí ve standardu digitální vysílání T-DAB+ ve III. pásmu,“ uzavírá technický úsek RTVS.

autor: lukpo
Spustit audio

Související