Dánský rozhlas ukončil po 96 letech AM vysílání

8. únor 2024

Dva roky po Českém rozhlase se vypořádalo s vysílání v AM rozsazích i Dánsko, respektive veřejnoprávní vysílatel DR. Éru nejstaršího analogového signálu ukončil 31. prosince 2023 symbolicky přerušením distribuce signálu na dlouhých vlnách. AM vysílání fungovalo v Dánsku od roku 1927.

Čtěte také

Na konci prosince loňského roku ukončil Dánský rozhlas distribuci analogového rádia prostřednictvím dlouhovlnného vysílání, které spadá do kategorie AM rozsahů. Důvodem tohoto kroku je podle veřejnoprávního vysílatele velmi omezené používání zastaralé technologie a tím pádem i skutečnost, že dnes již existuje celá řada dalších alternativ. Dánský rozhlas využíval AM rádio od roku 1927. Dnes mají posluchači alternativy jako DAB+, FM vysílání nebo online šíření.

Dánský rozhlas v prohlášení z loňského června uvedl, že není nijak povinný (ani politicky) vysílat rádio na dlouhých vlnách a konzumace tohoto způsobu distribuce signálu byla prakticky zanedbatelná. V budoucnu bude obsah, který byl dříve vysílán prostřednictvím dlouhovlnného rádia, dostupný jinde. Ranní modlitba je například vysílána na okruzích P2 a DR2. V Dánsku AM vysílání úplně neskončilo a nadále ho využívá například pobřežní stanice Lyngby Radio.

autor: lukpo
Spustit audio

Související