Digitální rádio DAB+ tradičně velkým tématem veletrhu IFA, bohužel bez druhé celoplošné sítě

2. srpen 2019

Na veletrhu nebudou chybět zástupci veřejnoprávního rozhlasu ARD, ani dalších subjektů, jenž se procesu digitalizace účastní.

Technologický veletrh IFA, který za několik týdnů začíná v hlavním městě Německa, dá tradičně velký prostor digitálnímu rozhlasovému vysílání DAB+. IFA se bohužel bude muset obejít bez svého původního velkého taháků – zahájení zkušebního provozu druhé celoplošné DAB+ sítě, jejíž start zarazilo soudní rozhodnutí. Digitální rádio tak bude přítomno v rámci speciálního tematického dne, rozšiřování celoplošného pokrytí a pochopitelně i další informační kampaně.

Tematický den se zaměří na to, jaké trendy jsou v oblasti digitálního rádia na veletrhu k vidění, fokus bude i na technologii DAB+ v automobilech a také nové programové okruhy, které se v rámci platformy v posledních měsících objevily. Na veletrhu nebudou chybět zástupci veřejnoprávního rozhlasu ARD, ani dalších subjektů, jenž se procesu digitalizace účastní. V současné době je na regionální úrovni možné přijímat v Německu již více než 260 stanic.

Velký progres zažívá technologie DAB+ v sousedním Bavorsku, kde vlastní minimálně jeden digitální přijímač již více než 31 % populace starší 14 let. Poslech DAB+ je populární jak při poslechu doma, tak i při jízdě automobilem. Co do počtu obyvatel se jedná přibližně o tři a půl milionu lidí, což je meziročně nárůst o 600 tisíc. Organizace Digitalradio Deutschland připomíná, že technologie je nyní známější, než je například Ultra HD formát nebo mobilní sítě 5G.

autor: lukpo
Spustit audio

Související