Distribuce v DAB+ je pro menší rádia problém, potřebovala by finanční podporu

21. únor 2024

Bohatší programová nabídka, větší výběr hudebních žánrů a větší dostupnost stanic, které jsou v FM pásmu k dispozici pouze v některých oblastech. Taková jsou podle řady posluchačů očekávání od digitálního vysílání DAB+. Menší rozhlasoví vysílatelé, které oslovil portál Digitální rádio, však tuto platformu vidí pro sebe jako nedostupnou, zejména nejen kvůli distribučním nákladům.

Čtěte také

Aby se český mediální trh rozvíjel a přinesl větší konkurenci, měl by menším vysílatelům nabídnout vstup na platformu DAB+ za výhodných podmínek. Podle zástupců některých rozhlasových stanic nezapojených do žádné z dominantních sítí velkých hráčů by měl stát případně tyto subjekty finančně podpořit a pomoci jim se na novém digitálním trhu etablovat. Pro tato menší privátní, případně nekomerční rádia znamená DAB+ náklady navíc.

„Na DAB+ nejsou finance. Je to drahá záležitost a není možné jej ufinancovat. O vstup do DAB+ se zajímám od vzniku rádia,“ uvedl pro naši redakci Josef Týc, ředitel a zakladatel původně pouze lokální stanice Rádio Otava (dříve Rádio Blatná), která postupně expandovala i na Strakonicko, Příbramsko, Písecko, Horažďovicko a Sušicko. Vysílatel přitom nemusí platit pouze poplatek za šíření operátorovi, ale také dodatečné náklady, jako jsou svazy OSA a Intergram.

Čtěte také

Smířlivější je ředitel východočeského Rádia Orlicko Věroslav Musil. „Určitě bychom rádi šířili vysílání i prostřednictvím DAB+, ale uvidíme, jaké budou ceny operátorů za distribuci,“ sdělil Musil a potvrdil slova svého kolegy z Rádia Otava, tedy, že do nákladu je dále třeba započítat i navýšení sazeb ze strany kolektivních správců, kteří nezohledňují alternativní hudební formát a velmi ochotně se přihlásí o další platby. „To bude pro nás zřejmě největší překážka,“ doplnil.

Naše redakce se obrátila také na provozovatele další menší rozhlasové stanice, Rádio Dechovka, které v uplynulých letech oživilo zájem o AM vysílání, k němuž přidalo i celoplošnou distribuci v DVB-T2. „Zatím s Dechovkou do DAB+ nepočítáme a ani s nikým nejednáme,“ sdělil stručně Digitálnímu rádiu jednatel stanice Roman Culek. Naše redakce oslovila s dotazem například i provozovatele rádií Relax, Haná, Haná Skyrock nebo Metropole, ti však odpověď zatím nedodali.

autor: lukpo
Spustit audio

Související